Voorbereiding

Een assessmentdag bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

De uitkomsten van de dag worden gebruikt om een gefundeerde inschatting te maken van je geschiktheid voor een bepaalde functie (selectie-assessment) dan wel om advies te geven t.b.v. je persoonlijke ontwikkeling (ontwikkelassessment) of de keuze t.a.v. studie en beroep. Probeer je op de onderzoeksdag zo goed mogelijk in te zetten en vooral ook een reëel beeld van jezelf te geven.

Hoe kun je je voorbereiden?

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je uitgerust bent. Daar is al veel mee te winnen. Daarnaast kun je je gericht voorbereiden op de verschillende onderdelen.

Tijdens het interview bespreekt de psycholoog jouw curriculum vitae en wordt er dieper ingegaan op de wijze waarop je eerdere functies hebt ingevuld en bepaalde problemen hebt aangepakt. Gedrag in het verleden wordt namelijk als een goede voorspeller gezien voor gedrag in de toekomst.

Persoonlijkheidsvragenlijsten vragen niet om een speciale voorbereiding. Je wordt daarin vaak gevraagd om aan te geven in hoeverre bepaalde uitspraken al dan niet op jouw van toepassing zijn en wat je wel of niet belangrijk vindt. Kies gewoon wat het beste bij je past.

Enige oefening met intelligentietests heeft vaak wel een positief effect, al is het alleen maar om bekend te raken met dergelijk testmateriaal en onnodig tijdsverlies op de testdag te voorkomen. Op internet kunnen vele testjes gevonden worden, met weliswaar vaak een discutabele uitkomst. Wel geven deze een idee van de verschillende soorten van tests die afgenomen kunnen worden. Ook zijn er verschillende boeken geschreven over dit onderwerp, zoals “Het psychologisch onderzoek” van Wim Bloemers.

Bij praktische opdrachten is het vooral zaak om de zenuwen onder controle te houden en eerst te denken en dan pas te doen. Als er aanvankelijk gekozen wordt voor een verkeerde- of niet optimale oplossingsmethode dan is het niet erg om terug te gaan naar het begin en alsnog voor een betere methode te kiezen.

De resultaten van onderzoek worden als eerste met jou doorgenomen, waarna de vraag wordt gesteld of er ook aan de eventuele opdrachtgever gerapporteerd mag worden. Die keuze is geheel aan jou.